Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

И зъболекарите са против да връщат пари на НЗОК

Сред лекари и болници се породи напрежение, след като стана ясно, че НЗОК иска да накара медицинските лица да върнат част от парите

гледано: 1716   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари. Това стана ясно от думите на председателя на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Сред лекари и болници се породи напрежение, след като стана ясно, че НЗОК възнамерява да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на извънредното положение. 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе напрежение сред лекари и болници, след като стана ясно, че от Здравната каса възнамеряват да накарат медицинските лица да върнат част от парите, които им е превела за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

"Зъболекарите и персоналът са оборудвани като космонавти в капсула преди и по време на излитане. Взети са всички предпазни мерки, защото зъболекарите са на първа линия, както и колегите в болниците. Всичко това, с което работим в устата на пациента, създава разпрашаване, пръска вода, а вие знаете, че входната врата за вируса е устата и носът", обясни председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че в самото начало, когато нямаше лични предпазни средства, още на 19 март са изпратили до колегите си ръководство за поведение при работа в условия на пандемия. 

В първия момент доста от кабинетите са спрели работа, но постепенно са се върнали на работното си място, стана ясно от думите на д-р Шарков.

Той коментира и намерението на НЗОК зъболекарите да връщат платени в кризата пари.

"Недоразумение и неразбиране на нашата професия, затова тези изказвания трябва да бъдат в присъствието на представители на Българския зъболекарски съюз, за да може да им бъде разяснено. За зъболекарите в Ломбардия държавата осигури безвъзмездно месечно възнаграждение по 2500 евро. Не знам дали нашият Надзорен съвет го знае, но аз го казвам от първо лице. Това са пари за поддържане на клиниките, за осигуряване както заплати на зъболекарите, така и на работещия персонал. Също така за осигуряване на лични предпазни средства", подчерта председателят на БЗС.

Той коментира, че никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари.

"Ще се срещнем с надзора на НЗОК и на тази среща ние ще изразим нашата позиция - ние няма да връщаме и няма да отработваме пари. Тези пари бяха дадени за работа при неблагоприятни условия и да задържим и без друго крехката дентална помощ", отсече д-р Николай Шарков.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bulgaria On Air
Николай Василев: Защо първо на пенсионерите?